روش های تصفیه فاضلاب

روش های تصفیه فاضلاب

بطور کلی فاضلاب به آبی گفته می‌شود که در اثر مصارف گوناگون و ورود مواد و ذرات خارجی، کیفیت آن تغییر یافته و غیر قابل استفاده گردیده است. هدف از تصفیه فاضلاب حذف آلاینده‌ها از فاضلاب، به‌ویژه فاضلاب صنعتی، فاضلاب شهری، فاضلاب انسانی، فاضلاب بهداشتی و فاضلاب خانگی است که شامل روش‌های پیشرفته تصفیه فاضلاب شامل روش های تصفیه فاضلاب شیمیایی، تصفیه فاضلاب فیزیکی و تصفیه فاضلاب بیولوژیکی از نوع روش های نوین تصفیه فاضلاب هوازی، تصفیه فاضلاب بی هوازی و تصفیه فاضلاب غیر هوازی برای تصفیه فاضلاب و حذف آلاینده‌ها و تأمین فاضلاب تصفیه شده، که برای محیط زیست بی‌خطر است، می‌باشد. در  سال های اخیر تصفیه فاضلاب با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست، نیاز صنایع به استفاده مجدد از پساب تصفیه شده و بحران های کم آبی تصفیه فاضلاب صنعتی، تصفیه فاضلاب شهری، تصفیه فاضلاب انسانی، تصفیه فاضلاب بهداشتی و تصفیه فاضلاب خانگی به نیاز اساسی جوامع انسانی تبدیل شده است.

امروزه انسان می تواند از پساب تصفیه شده حاصل از تصفیه فاضلاب شامل  تصفیه خانه فاضلاب بتنی ، پکیج های تصفیه فاضلاب شامل پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی، پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی، پکیج تصفیه فاضلاب انسانی، پکیج تصفیه فاضلاب شهری، پکیج تصفیه فاضلاب خانگی و پکیج تصفیه فاضلاب خاکستری جهت استفاده در صنایع و کارخانجات جهت تامین آب های صنعتی یا استفاده برای آبیاری مزارع کشاورزی ، گلخانه ها، استخرهای پرورش ماهی، آبیاری فضای سبز و آبیاری پارک ها استفاده نماید.

شركت آرکا گستر به دليل گسترش روزافزون آلودگي های زيست محيطی و ضرورت توجه بيشتر به بهداشت و حفظ محيط زيست فعاليت خود را بر استفاده بهينه از تكنولوژی های مدرن و نوآوری در حفاظت از محيط زيست متمركز نموده و در حال حاضر به عنوان شركتی پيشرو در صنعت تصفيه آب و فاضلاب شناخته شده است.

آب به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای بشری از دیرباز مورد توجه و استفاده انسان بوده است. رشد صنعت و تکنولوژی نیز نه تنها از نیاز انسان به آب کم نکرد، بلکه وابستگی او را به آب روز به روز افزایش داد. به جرأت می­توان گفت که امروزه ما برای تولید هر کالایی به مصرف آب نیازمندیم. اگرچه در برخی صنایع مانند صنایع لبنی بخشی از آب پس از گذر از چند فرآیند به محصول تبدیل می­گردد، اما در اغلب موارد آب پس از مصارفی مانند شستشو و خنک­کنندگی دفع می­گردد.

در مصارف شهری و بهداشتی حدود 85 درصد از آب مصرفی به فاضلاب تبدیل شده و دفع می­گردد اما در مصارف صنعتی این نسبت به نوع فرآیند مورد استفاده بستگی دارد. در هنگام استفاده از آب در فرایند های صنعتی کیفیت آن دچار تغییر می­شود به عنوان مثال هنگامی که از آب جهت شستشو در انواع صنایع استفاده می شود مواد شسته شده وارد جریان آب شده و موجب آلودگی آن می شوند.

در گذشته این فاضلابها بدون هیچ محدودیتی وارد منابع پذیرنده همچون چـاه­ها، رودخانه­ها، دریاچه­ها و دریاها می­­شد، در حالیکه امروزه با افزایش حجم این فاضلابها منابع طبیعی دیگر قادر به پذیرش و خود پالایی آنها نیستند. قوانین و الزاماتی که امروزه در اکثر جوامع برای دفع فاضلاب در نظر گرفته شده است، مستقیماً در جهت حفظ محیط زیست و ارتقای سطح سلامت انسانها وضع شده اند.

همزمان با پیشرفت علوم و همچنین افزایش بارآلودگی و تنوع فاضلاب ها روش های تصفیه نیز از پیشرفت و تنوع روز افزونی برخوردار شده اند.

 

ماهیت فاضلاب‌

اگر به مقایسه مشخصات و کیفیت فاضلاب صنعتی، فاضلاب شهری، فاضلاب خانگی، فاضلاب انسانی، فاضلاب بهداشتی و فاضلاب خاکستری بپردازیم، چندین تفاوت قابل توجه وجود خواهد داشت. هر یک از این تفاوت‌ها چالش منحصر به فردی را در ارتباط با طراحی فرایندی تصفیه فاضلاب، تصفیه فاضلاب صنعتی، تصفیه فاضلاب شهری، تصفیه فاضلاب خانگی، تصفیه فاضلاب انسانی، تصفیه فاضلاب بهداشتی و تصفیه فاضلاب خاکستری و طراحی سازه ای تصفیه فاضلاب بتنی، پکیج تصفیه فاضلاب فلزی، پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی، پکیج تصفیه فاضلاب کامپوزیتی و طراحی تجهیزات تصفیه خانه فاضلاب شامل آشغالگیر دستی، آشغالگیر مکانیکی، دریچه آبند، چربیگیر، دانه گیر، پارشال فلوم، بلوئر هوادهی، هواده سطحی، هواده دور کند، هواده دور تند، دیفیوزر، تابلو برق، فیلتر پرس، فیلتر شنی، در ارتباط با بازدهی و راندمان تصفیه فاضلاب مطرح می‌کند. این تفاوت‌ها شامل فاکتورهای هیدرولوژیک، موضوعات محیطی و ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی فاضلاب‌ها است .

 

فاضلاب صنعتی

فاضلاب صنعتی در اثر مصرف آب در فعالیت‌های صنعتی و یا از منابع صنعتی و در طول مراحل مختلف تولید بوجود می‌آید و خطرناک‌ترین نوع فاضلاب‌ها را تشکیل می‌دهند. تقریباً هیچ صنعتی بدون استفاده از آب نمی‌تواند ادامه حیات بدهد و آب مصرف شده به همراه مواد زائد سربار، تشکیل فاضلاب صنعتی را داده و باید با روش های مناسب تصفیه فاضلاب صنعتی  تصفیه و سپس دفع گردد

 

فاضلاب بهداشتی-انسانی

فاضلاب بهداشتی یا فاضلاب انسانی یا فاضلاب خانگی یا فاضلاب شهری به مخلوط مواد زاید حاصل از مستراح، دستشوئی، آشپزخانه، حمام و روشویی گفته می‌شود. به عبارت دیگر هر آبی که برای مصرف بخصوصی تهیه شده باشد به هر علتی که کیفیت خود را برای آن مصرف از دست بدهد تبدیل به فاضلاب می‌شود. قسمت اعظم حجم فاضلاب از آب و باقیمانده آن از مواد مختلفی از قبیل مواد معدنی و مواد آلی تشکیل شده است که قسمتی از این مواد بصورت محلول و قسمتی نیز به حالت معلق در فاضلاب است .

روش های تصفیه فاضلاب

بطورکلی روش های تصفیه فاضلاب را می­توان به سه دسته اصلی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تقسیم بندی نمود. به ندرت اتفاق می­افتد که یکی از روشهای گفته شده بتواند تمامی خواسته­ها را از سیستم تصفیه فاضلاب برآورده سازد. بنابراین در اکثر موارد لازم است که ترکیبی از روش های فوق استفاده شود. ­

 

روش های فیزیکی

روش های فیزیکی روش هایی هستند که در آنها از نیروهای فیزیکی برای جداسازی ذرات از جریان فاضلاب استفاده می­شود. روشهای فیزیکی به دلیل سادگی فرآیند آنها، از اولین روش های مورد استفاده در تصفیه فاضلاب بوده­اند. همین سادگی در کارکرد سبب شده است که هزینه استفاده از آنها در مقایسه با روش های شیمیایی  و بیولوژیکی به مراتب کمتر باشد. بنابراین در انتخاب فرآیندهای تصفیه فاضلاب همواره سعی می­گردد که از حداکثر توان روش های فیزیکی برای تصفیه فاضلاب استفاده شود.

آشغالگیری، دانه­گیری، ته­نشینی، شناورسازی، چربی­گیری و فیلتراسیون همگی نمونه­هایی از روشهای فیزیکی در تصفیه فاضلاب می­باشند.

 

روش های شیمیایی

در روش های شیمیایی فرآیند جداسازی یا تبدیل مواد آلاینده، به کمک افزودن مواد شیمیایی و در نتیجه واکنش­های شیمیایی صورت می­گیرد. پیچیدگی در این فرآیندها به مراتب بیشتر از روش های فیزیکی می­باشد. همین پیچیدگی سبب دشواری نسبی در بهره­برداری از روش های شیمیایی می­گردد. از این رو تا حدامکان سعی می­شود که کمتر از روش های شیمیایی در سیستم تصفیه استفاده شود. به علاوه هزینه خرید و نگهداری مواد شیمیایی مورد نیاز در برخی موارد مانع بزرگی در کاربرد فرآیندهای شیمیایی است.

ترسیب (انعقاد و لخته­سازی) شیمیایی و گندزدایی با کلر و ترکیبات آن جزء مهمترین روش های شیمیایی مورد استفاده در تصفیه فاضلاب هستند.

 

روش های بیولوژیکی

به آن دسته از روش هایی که در آنها از فرآیندهای بیولوژیکی برای تصفیه فاضلاب استفاده می­شود، روش های بیولوژیکی می­گویند. در این روش ها میکروارگانیسم­ها (بویژه باکتری ها) نقش اصلی را در فرآیند تصفیه برعهده دارند چراکه آنها با استفاده ازمکانیزم­های درونی خود مواد آلی موجود در فاضلاب را جذب کرده و از آن برای تولید سلول جدید و کسب انرژی استفاده می­کنند.

از آنجاکه سهم عمده­ای از مواد آلاینده­ در انواع فاضلاب­ها را مواد آلی تشکیل می­دهند، استفاده از روش های بیولوژیکی امروزه بطور گسترده­ای برای تصفیه فاضلاب ها متداول شده است. روش های بیولوژیکی قادرند با هزینه­ای پایین، طیف گسترده­ای از آلاینده­ها را مورد تصفیه قرار دهند. روش های لجن فعال متعارف، لجن فعال هوادهی گسترده، راکتور ناپیوستة متوالی، راکتور بیولوژیکی با مدیای ثابت و متحرک، تماس دهنده های بیولوژیکی گردان، رآکتور بافل دار بی هوازی، بستر لجن بی­هوازی با جریان روبه بالا از جمله روش هایی هستند که در آنها جهت تصفیه فاضلاب از فرایندهای بیولوژیکی بی هوازی و هوازی استفاده شده است.

 

روش لجن فعال متعارف

این روش یکی از پرکاربردترین روش های بیولوژیکی در تصفیه انواع فاضلاب­های بهداشتی وصنعتی است. فرآیند بیولوژیکی در این روش از نوع هوازی بوده که رشد میکروارگانیسم­ها درآن بصورت معلق صورت می­گیرد.

حذف جامدات کلوئیدی در مخلوط فاضلاب توسط جذب سطحی فیزیکوشیمیایی روی توده بیولوژیکی فعال و به دام افتادن در لخته بیولوژیکی انجام می­شود. بنابراین اختلاط مناسب فاضلاب با توده بیولوژیکی در راکتور هوادهی اهمیت فراوانی دارد. جامدات آلی محلول به وسیله جذب بیولوژیکی مواد توسط میکروارگانیسم­ها وسپس تجزیه بیولوژیکی و تثبیت حذف می­شوند. درخلال تجزیه بیولوژیکی توسط اکسیداسیون جامدات آلی، بخشی از مواد آلی به سلول های جدید تبدیل شده و بخش دیگر تثبیت می­گردند. بخشی از سلولهای تولید شده در راکتور درخلال مرحله رشد خودخوری میکروارگانیسم دچار اکسیداسیون خودبخودی می­گردند که تنفس خودخوری نیز نامیده می­شود.

برای حفظ راندمان تصفیه در این روش لازم است که همواره مقدار مشخصی توده بیولوژیکی در حوض هوادهی وجود داشته باشد تا این توده بیولوژیکی بتواند تمامی مواد آلی موجود در فاضلاب را به مصرف برساند. از این رو همواره بخشی از توده بیولوژیکی (لجن) ته­نشین شده در مخزن ته­نشینی را به حوض هوادهی باز می­گردانند. درواقع علت نامگذاری این روش به لجن فعال لزوم بازگردش بخشی از لجن ته­نشین شده به حوض هوادهی است.

اکسیژن هم برای اکسیداسیون خودبخودی و هم برای سنتز ضروری است. معمولاً اکسیژن لازم با هوادهی فاضلاب توسط سیستم های هواده­های سطحی یا عمقی (افشانه­ای) از هوا تأمین می­شود. سیستم هوادهی به گونه­ای طراحی می­شود که اختلاط مناسبی را برای محتویات راکتور فراهم سازد تا در خلال هوادهی لخته میکروبی مناسبی نیز تشکیل گردد. فرآیندهای کوچکتری که درحذف مواد آلی محلول و کلوئیدی دخالت دارند به شرح زیر است:

  • انحلال اکسیژن در درون مایع یا فاضلاب (هوادهی)
  • اختلاط آشفته فاضلاب و توده بیولوژیکی (لجن فعال برگشتی)
  • جذب سطحی مواد آلی (سوبسترا) توسط توده بیولوژیکی
  • نفوذ ملکولی اکسیژن محلول و سوبسترا به درون توده بیولوژیکی
  • متابولیسم میکروارگانیسم­ها (سنتز سلول)
  • لخته سازی بیولوژیکی ناشی از تولید مواد پلیمری سلولی در خلال مرحله اکسیداسیون خودبخودی
  • اکسیداسیون خودبخودی سلول­ها (تنفس خودبخودی)
  • آزادسازی دی­اکسیدکربن (CO2) از توده سلولی فعال
  • متلاشی شدن و تجزیه سلولهای مرده

از این روش عموماً در مواردی استفاده می­شود که حجم فاضلاب ورودی به تصفیه­خانه بالابوده و به همین سبب تأسیسات و تجهیزات ویژه­ای برای آبگیری و هضم لجن در نظر گرفته می­شود.

  • با توجه به هوازی بودن فرآیند، نیاز به استفاده از تجهیزات هوادهی وجود دارد.
  • حداکثر BOD5   ورودی به این سیستم حدود 2000 میلیگرم برلیتر می­باشد.
  • نیاز به تأسیسات و تجهیزات آبگیری و هضم لجن دارد.
  • استفاده از این روش برای اجتماعات زیر 5000 نفر و صنایع کوچک به سبب عدم صرفة اقتصادی برای هضم لجن توصیه نمی­شود.
  • چنانچه فاضلاب ورودی حاوی مواد سمی باشد، لازم است که یک عملیات پیش تصفیه برروی فاضلاب صورت گیرد.

این سیستم معمولا دارای 7 واحد زیر می­باشد.

1-آشغالگیری 2- متعادل سازی 3- پمپاژ اولیه 4- هوادهی 5- ته نشینی 6- گندزدایی 7- هاضم لجن

البته با توجه به کیفیت فاضلاب ممکن است لازم باشد واحدهای دیگری نیز به این مجموعه افزوده شوند. به عنوان نمونه اگر فاضلاب حاوی مقادیر زیادی روغن وچربی باشد (مانند فاضلاب رستورانها و صنایع لبنی) استفاده از یک واحد چربیگیری ضروری است. 

 

روش لجن فعال هوادهی گسترده

فرآیند تصفیه در این روش مطابق فرآیند لجن فعال است با این تفاوت که به منظور کاهش حجم لجن تولیدی و مشکلات ناشی از آن اصلاحاتی در روش تصفیه صورت گرفته است. این اصلاحات شامل افزایش زمان ماند هیدرولیکی و عمر لجن می­باشد.

این تغییرات سبب شده است که میزان لجن دفعی بطور قابل ملاحظه­ای کاهش یابد. همچنین پایداری و مقاومت سیستم نسبت به نوسانات کیفی و کمی ورودی افزایش یافته است. انعطاف پذیری و پایداری این سیستم سبب شده است که امروزه در کشور ما بط

ور گسترده­ای از این روش برای تصفیه انواع تصفیه فاضلاب بهداشتی و  تصفیه فاضلاب صنعتی استفاده شود.

  • لجن دفعی این روش بسیار کمتر از لجن دفعی روش لجن فعال متعارف است.
  • لجن دفعی کاملا تثبیت شده بوده و نیاز به هضم ندارد.
  • این سیستم نسبت به تغییرات کیفیت فاضلاب و همچنین حجم فاضلاب ورودی روزانه مقاوم است.
  • توصیه می­گردد که برای تصفیة فاضلابهای بهداشتی از این روش استفاده گردد.
  • چنانچه فاضلاب حاوی مواد سمی و شیمیایی با مقادیر بالا نباشد، این روش بطور موثری قابلیت کاربرد را برای تصفیة فاضلاب دارد.
  • استفاده از این روش برای ظرفیت های 10-400 مترمکعب در روز بصورت پکیج فلزی و برای ظرفیت های بالاتر بصورت بتنی پیشنهاد می­گردد.
  • همانند روش لجن فعال به تجهیزات هوادهی نیاز دارد.

 

روش راکتور ناپیوسته متوالی SBR

موارد بسیار زیادی وجود دارد که در آنها حجم فاضلاب تولیدی بسیار کم است. در این موارد استفاده از سیستم های قبل اقتصادی نمی­باشد. چراکه در سیستم­های قبلی واحدهای هوادهی و ته نشینی بصورت مجزا احداث می­گردند. اساس این روش مبتنی بر فرآیند لجن فعال است با این تفاوت که کلیه مراحل هوادهی و ته­نشینی بصورت کامل در یک مخزن به انجام می­رسد و در واقع سیستم بصورت ناپیوسته (Batch) کار می­کند. مزیت دیگر این روش آن است که بدلیل عدم دفع روزانه لجن، نیاز به سیستم برگشت لجن وجود ندارد.

چنانچه ظرفیت مورد نیاز تصفیه کمتر از حدود 10 مترمکعب در روز باشد، استفاده از این سیستم اقتصادی ترین گزینه تصفیه خواهد بود. تجهیزات الکترومکانیکال این سیستم به سبب نبود سیستم برگشت لجن، کمتر از دیگر روش ها است. راندمان تصفیه این روش کاملا با راندمان روش لجن فعال هوادهی گسترده مطابقت دارد.

 

روش دیسک های بیولوژیکی چرخان RBC

سیستم دیسک های بیولوژیکی چرخان به عنوان گزینه تصفیه برای بخش هوازی سیستم انتخاب می­شود. چراکه این روش علاوه بر برخورداری از راندمان بالا در تصفیه، لجن بسیار کمتری تولید کرده و همچنین لجن تولیدی آن تثبیت شده خواهد بود. تولید لجن کمتر از آنجا مورد اهمیت قرار می­گیرد که مسئله دفع لجن از مشکلات مهم تصفیه­خانه­های فاضلاب است.

ماهیت هوازی فرآیند دیسک های بیو لوژیکی چرخان ایجاب می­نماید که جهت انجام صحیح واکنش ها اکسیژن مورد نیاز سیستم تأمین شود. این عمل در این فرایند با استفاده از چرخش دیسک به وقوع می­پیوندد. به عبارت دیگر وظیفه مهم و اساسی تأمین اکسیژن مورد نیاز سیستم به عهده دیسک های چرخان مرتبط با آن است. در این مخزن اصلی­ترین واکنش های تصفیه اتفاق افتاده و مواد آلی پس از تجزیه به توده­های سلولی و انرژی تبدیل می­گردند.

  • با توجه به هوازی بودن فرآیند، نیاز به استفاده از تجهیزات هوادهی (شامل شفت، پکینگ ها و سیستم محرک) وجود دارد.
  • حداکثر BOD5   ورودی به این سیستم حدود 2000 میلیگرم برلیتر می­باشد.
  • نیاز به تأسیسات و تجهیزات آبگیری و هضم لجن دارد.
  • استفاده از این روش برای اجتماعات زیر 5000 نفر و صنایع کوچک به سبب عدم صرفة اقتصادی برای هضم لجن توصیه نمی­شود.

طیف بسیار وسیع منابع آلاینده در فاضلاب سبب شده است که استفاده از چند روش تصفیه محدود امکانپذیر نباشد. به عبارت دیگر از آنجا که کیفیت فاضلابها بسیار متفاوت است، لازم است که برای تصفیه انواع فاضلاب ها  بهترین روش متناسب با کیفیت فاضلاب انتخاب شده و بکارگرفته شود. 

در انتخاب یک روش تصفیه فاضلاب سه عامل نقش اصلی را ایفاء می­کنند. عامل اول کیفیت فاضلاب ورودی به سیستم، عامل دوم کیفیت موردنیاز برای پساب خروجی و عامل سوم دبی فاضلاب ورودی به سیستم می­باشد. عدم توجه به هریک از سه عامل فوق به هنگام انتخاب روش تصفیه سبب می­گرددکه سیستم تصفیه نتواند خواسته­های اساسی از آن را برآورده سازد.

 

کیفیت پساب خروجی

مطابق قوانین زیست محیطی کشور، پساب تصفیه­خانه­های فاضلاب باید پس از تصفیه به یکی از سه منبع پذیرنده تخلیه گردد. این سه منبع پذیرنده عبارت از آبهای سطحی، چاه جاذب و مصارف کشاورزی و آبیاری می­باشند. بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست ایران جدولی را ترتیب داده است که در آن حداکثر مقدار استاندارد آلاینده­ها را برای تخلیه به هر یک از سه منبع پذیرنده پساب مشخص نموده است. 

با توجه به هماهنگی های لازم با کارشناسان ذیربط، خروجی تصفیه­ خانه لازم است استاندارد مورد نظر سازمان حفاظت محیط زیست جهت مصارف کشاورزی و آبیاری را دارا باشد. بنابراین کلیه طراحی­ها براین اساس قرارگرفته است. در ادامه استاندارد آلاینده ها برای تخلیه به منابع پذیرنده پساب مطابق جدول ذیل ارائه شده است.

 

جدول استاندارد آلاینده ها برای تخلیه به منابع پذیرنده پساب

شماره

مواد آلوده کننده

تخلیه به آبهای سطحی

mg/l

تخلیه به چاه جاذب

mg/l

مصارف کشاورزی و آبیاری

mg/l

1

نقره

Ag

1

1/0

1/0

2

آلومینیوم

Al

5

5

5

3

آرسنیک

As

1/0

1/0

1/0

4

بر

B

2

1

1

5

باریم

Ba

5

1

1

6

بریلیوم

Bc

1/0

1

5/0

7

کلسیم

Ca

75

---

---

8

کادمیم

Cd

1/0

1/0

05/0

9

کلرآزاد

Cl

1

1

2/0

10

کلراید

Cl-

600  (تبصره1)

600  (تبصره2)

600

11

فرم آلدئید

Cl120

1

1

1

12

فنل

C6H5H

1

ناچیز

1

13

سیانور

CN

5/0

1/0

1/0

14

کبالت

Co

1

1

05/0

15

کرم

Cr+6

5/0

1

1

16

کرم

Cr+3

2

2

2

17

مس

Cu

1

1

2/0

18

فلوراید

F

5/2

2

2

19

آهن

Fe

3

3

3

20

جیوه

Hg

ناچیز

ناچیز

ناچیز

21

لیتیم

Li

5/2

5/2

5/2

22

منیزیم

Mg

100

100

100

23

منگنز

Mn

1

1

1

24

مولیبدن

Mo

01/0

01/0

01/0

25

نیکل

Ni

2

2

2

26

آمونیم برحسب

NH4

5/2

1

---

27

نیتریت برحسب

NO2

10

10

---

28

نیترات برحسب

NO3

50

10

---

29

فسفات برحسب فسفر

 

6

6

---

30

سرب

Pb

1

1

1

31

سلنیم

Sc

1

1/0

1/0

32

سولفید

SH2

3

3

3

33

سولفیت

SO3

1

1

1

34

سولفات

SO4

400 (تبصره1)

400 (تبصره2)

500

35

وانادیم

V

1/0

1/0

1/0

36

روی

Zn

2

2

2

37

چربی روغن

 

10

10

10

38

دترجنت

ABS

5/1

5/1

5/1

39

بی.او.دی (تبصره 3)

BOD5

30 (لحظه­ای 50)

30 (لحظه­ای 50)

100

40

سی.او.دی (تبصره 3)

COD

60(لحظه­ای100)

60 (لحظه­ای100)

200

41

اکسیژن محلول (حداقل)

DO

2

---

2

42

مجموع ‌مواد جامد ‌محلول

TDS

(تبصره1)

(تبصره2)

---

43

مجموع مواد جامد معلق

TSS

40(لحظه­ای60)

---

100

44

مواد قابل ته نشینی

SS

0

---

---

45

پ - هاش (حدود)

pH

5/8-5/6

9-5

5/8-6

46

مواد رادیو اکتیو

 

0

0

0

47

کدورت (واحد کدورت)

 

50

---

50

48

رنگ (واحد رنگ)

 

75

75

75

49

درجه حرارت

 

(تبصره4)

---

---

50

کلیفرم گوارشی

(تعداد در 100 میلی لیتر)

 

400

400

400

51

کل کلیفرم

(تعداد در 100 میلی ­ لیتر)

MPN

1000

1000

1000

52

تخم انگل

 

---

---

(تبصره5)

 

 

تبصره 1 : تخلیه با غلظت بیش از میزان مشخص شده در جدول در صورتی مجاز خواهد بود که پساب خروجی، غلظت کلراید، سولفات و مواد محلول منبع پذیرنده را در شعاع 200 متری بیش از ده درصد افزایش ندهد.

تبصره 2 : تخلیه با غلظت بیش از میزان مشخص شده در جدول در صورتی که مجاز خواهند بود که افزایش کلراید، سولفات و مواد محلول پساب خروجی نسبت به آب مصرفی بیش از ده درصد نباشد.

تبصره 3 : صنایع موجود مجاز خواهند بود BOD5 و COD را حداقل 90 درصد کاهش دهند.

تبصره 4 : درجه حرارت باید به میزانی باشد که بیش از 3 درجه سانتیگراد در شعاع 200 متری محل ورود آن، درجه حرارت منبع پذیرنده را افزایش یا کاهش ندهد.

تبصره 5 : تعداد تخم انگل (نماتد) در فاضلاب تصفیه شده شهری، در صورت استفاده از آن جهت آبیاری محصولاتی که به صورت خام مورد مصرف قرار می گیرد نباید بیش از یک عدد در لیتر باشد .